Facebook pixel

Hahmoterapia

uupumus

Minuus tulee esille vuorovaikutuksessa

 

Hahmoterapiassa tiedostaminen kehittyy, jolloin pystyy hahmottamaan omat tarpeet.
Tähtäimenä ei ole elämä ilman neurooseja, vaan riskien ja ongelmien kohtaaminen.

Hahmoterapian mukaan jokainen ihminen on itsensä ja kokemuksensa asiantuntija. Minuus tulee esille vuorovaikutuksessa, joka on merkittävä asia hahmoterapiassa.

”Emme voi tulla sellaisiksi, mitä pitäisi olla, vaan jokainen meistä voi tulla enemmän sellaiseksi, mitä todella voimme olla”, hahmoterapeutti Hasse Stigzelius painottaa.

Hahmoterapiassa terapeutti ei asetu asiantuntijaksi, vaan tukee asiakkaan itsenäisiä valintoja. Jokaisessa kontaktissa minuus syntyy uudelleen. Kontakti itsessään eheyttää.

Kokemukset ovat aina ensin ruumiillisia, vaikka useimmat eivät ole tietoisia ruumiin kokemuksista. Keho on kuitenkin monesti paljonkin päätä viisaampi, siksi hahmoterapiassa tutkitaan, kuinka keho reagoi erilaisissa tilanteissa. Yksinkertainen ja helppo esimerkki ruumiillisesta kokemuksesta on jano, jossa ensin kuivuu suu. Sen jälkeen tarve tyydytetään juomalla. Jos tarvetta ei tunnista, sitä ei osaa myöskään tyydyttää.

Hahmoterapiassa tiedostaminen kehittyy, joten omat tarpeet voi hahmottaa.

”Silloin opimme kussakin tilanteessa valitsemaan itsellemme parhaiten sopivat toimintatavat”, Stigzelius summaa.

 

Kun ihminen hyväksyy, miten hän on ruumiissaan ja ympäristössään, hän voi vasta sen jälkeen hyväksyä, kuka hän on.

 

Hahmoterapian tarkoitus on auttaa asiakasta hahmottamaan itsensä kokonaisuutena, yhdistämään irrallisia palasia. Kun ihminen hyväksyy, miten hän on ruumiissaan ja ympäristössään, hän voi vasta sen jälkeen hyväksyä, kuka hän on.

On tärkeää huomata, miten vanhat tottumukset ja uskomukset voivat ohjata elämää. Kun ne tunnistaa, voi valita jatkaako entiseen tapaan vai muuttaako toimintatapojaan. Kun ne tunnistaa, voi niistä päästä eroon ja luoda uusia, korjaavia kokemuksia.

”Siirrämme sivuun omat ennakkokäsityksemme siitä, mikä on tärkeää ja hyväksymme, että aistimuksemme voivat paljastaa, mikä on minuudellemme olennaista”, Stigzelius korostaa.

Hahmoterapia korostaa neljää asiaa: kontaktia, tietoisuutta, nykyhetkeä ja vastuuta.

Tavoitteena on myös kehittää tietoisuutta ja vahvistaa omaa autonomiaa, elinvoimaisuutta ja henkistä vastustuskykyä. Psykoterapian aikana asiakas valmistautuu tekemään uusia valintoja, jotka antavat enemmän tyydytystä ja lisäävät toimintakykyä.

 

Fakta : Hahmoterapia

Hahmoterapiaa on kehitetty 1940-luvulta alkaen.

Saanut vaikutteita useista eri psykologian, psykoterapian ja filosofian suuntauksista.

Painottaa yksilön kokemusta tässä ja nyt -hetkessä. Kokemuksia tutkitaan asiakkaan ja terapeutin välisessä vuorovaikutuksessa.

Tunnetaan myös nimellä gestalt-terapia, joka tulee saksankielen hahmoa, muotoa tai kokonaisuutta merkitsevästä sanasta.

 

kuuleva psykoterapiakeskus oulu kuopio kajaani psykoterapia

 


Psykoterapia Kuopio Hasse Stigzelius Kuuleva
Hasse Stigzelius

Psykoterapeutti

Kuuleva, Kuopio

“Hahmoterapiaan keskittyvä psykoterapeutti. Teatteritaiteen lisensiaatin tutkinnon opinnäytetyössä viitekehyksenä hahmoterapia”

 

 

 

Kuulevasta saat oikeanlaista apua. Terapia muokataan asiakkaan tarpeiden mukaiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena kuin sattuu sinä päivänä olemaan.

 

Ota yhteyttä

Psykoterapiakeskus Kuuleva, Kuopio

Hasse Stigzelius

0400 433 334

Psykoterapeutti, Kuopio