Facebook pixel

Parisuhteen karikot

Seksuaaliterapia

Syyllisenä parisuhteessa

 Jos odotukset parisuhteessa eivät toteudu, yhteiselosta voi tulla sietämätöntä

 

-Ole sinä hiljaa. Ei se noin mennyt!

Mies sulkee suunsa tiukaksi viivaksi. Vaimon äänensävy muuttuu täysin, kun hän antautuu tarinalle. Keskustelu jatkuu vilkkaana. Kun vieraat lähtevät, äänensävy muuttuu.

-Olisit sinä voinut jotakin sanoa. Saa sitä ihminen hävetä toisen takia!

Mies vetää peittoa korvilleen, yrittää olla nukkuvinaan. Riitaa hän ei enää jaksaisi.

– Juttelitko sinä edes miesten kanssa saunassa? Mitä ihmettä varten minä edes yritän olla sosiaalinen tuollaisen tuppisuun kanssa.

-Juttelin tietenkin. Kuka siinä pöydässä mitään ehti sanoa, kun sinä koko ajan…

-Ai, minun vikako se on, että sinä et saa sanaa suustasi! Voi helvetti. Niinpä tietenkin. Syytä sinä vaan minua, vaikka et saa sukkia jalkaasi ilman minua.

Mies ei vastaa. Hän tietää olevansa surkimus, ei osaa tehdä mitään oikein.

Nainen sammuttaa yölampun.

-Sinusta ei ole yhtään mihinkään. Seksiäkin pihtaat kuin suurinta aarrettasi, vaikka eipä siinä ole mitään meikäläinen hävinnyt. Muistaakseni.

Nainen pidättelee itkua. Hän tietää menneensä liian pitkälle, mutta raivo ja viha eivät anna armoa. Kun edes joskus saisi tuntea olevansa haluttu, edes pienen kosketuksen verran. Eikä aina täysin torjuttu.

 

Heti suhteen alussa syntyvät tiedostetut ja tiedostamattomat odotukset, jotka muodostavat merkittävän osan parisuhteessa.

 

Psykoterapeutti Tapani Kallio sanoo, että parisuhde on puolisoiden välistä tietoista ja tiedostamatonta, tunneperäistä ja seksuaalista vuorovaikutusta.

Heti suhteen alussa syntyvät tiedostetut ja tiedostamattomat odotukset, jotka muodostavat merkittävän osan parisuhteessa. Jos ne eivät toteudu, tilanne voi ajautua syyttelyyn ja syyllistämiseen

 

-Tässä nainen on selvästi pettynyt, koska mieheen asetetut toiveet ja odotukset eivät ole toteutuneet. Ja mies ei koe kelpaavansa ja riittävänsä vaimolleen.

 

Parisuhteessa ei vain haluta puolisoa, vaan halutaan myös puolison halua. Sillä mitataan omaa arvoa toisen halun kohteena.

 

Kallio kysyy, onko mahdollista, että miehen haluttomuus onkin naisen haluttomuutta, jonka mies on ottanut tiedostamattaan kantaakseen? Kallio pohtii, mihin on kadonnut eroottinen lataus.

-Parisuhteessa ei vain haluta puolisoa, vaan halutaan myös puolison halua. Sillä mitataan omaa arvoa toisen halun kohteena.

 

Tapani Kallio muistuttaa, että parisuhde on prosessi, joka muuttuu ja mukautuu elämän aikana. Psykoterapiassa pyritään tutkimaan ja ymmärtämään puolisoita yksilöinä, puolisoiden välistä vuorovaikutusta ja mitä siinä tapahtuu, molempien kasvu- ja yksilöhistoriaa.

Hänen mukaansa keskeistä on ymmärtää, miten käsitellään ahdistusta, miten suojataan tunteita ja kehollisia kokemuksia, millaisia puolustusmekanismeja käytetään.

 

Kallio sanoo, että onnistuneessa Psykoterapiassa parit rohkaistuvat esittämään hyvinkin rankkoja ja kipeitä kysymyksiä toisilleen, ja vieläpä kolmannen henkilön läsnä ollessa.

-Kolmannen, joka kuuntelee ja havannoi, tekee muistiinpanoja ja väliintuloja, Kallio kuvailee.

 

Pitkän työuransa aikana hän on huomannut, että pariskunnat tulevat usein liian myöhään terapiaan, ikään kuin saadakseen vain vahvistuksen eropäätökselleen.

Ajoissa aloitettu psykoterapia antaisi kuitenkin eväitä parisuhteen jatkumiselle.

 


 

Tapani Kallio, psykoterapeutti, Oulu

TAPANI KALLIO

 Erityistason perhe- ja paripsykoterapeutti

Neuropsykiatrinen valmentaja (Valvira, Kela)

 -Työnohjausta perhekotien työntekijöille ja sijaisperheiden vanhemmille
-Kokemusta lastensuojelusta parikymmentä vuotta
-14 vuotta perhekotiyrittäjänä

 

”Terapiassa käyttämäni suuntaus on integroiva ja ratkaisukeskeinen.”

 

Kuulevasta saat oikeanlaista apua. Terapia muokataan asiakkaan tarpeiden mukaiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena kuin sattuu sinä päivänä olemaan.

 

Ota yhteyttä

Psykoterapiakeskus Kuuleva, Oulu
045 1472444
tapani.kallio(at)koulutusavain.fi

 

pariterapia oulu