Tulevaisuus on meille kaikille avointa mahdollisuuksien maailmaa, jonne voi istuttaa monenlaisia toiveita
Ajatuksissa voimme sallia villejäkin haaveita ja unelmia
- Miten asiat ovat sitten kun ne ovat riittävän hyvin?
- Mitä tämä merkitsisi sinulle?
- Mitä toivoisit lisää tai mitä jättäisit pois?
- Millaiseen muutokseen resurssini tällä hetkellä riittävät?
- Mikä olisi pienin mahdollinen muutos kohti toivottua tulevaisuutta?
- Vai onko muutos se, että viipyilen juuri tässä hetkessä?
Lukuisia kysymyksiä, joihin tulisi hyvin erilaisia vastauksia vastaajasta riippuen. Ajatuksissa voimme sallia villejäkin haaveita ja unelmia. Miten vapauttavaa onkaan välillä heittäytyä lapsen lailla kuvittelemaan ja sallia itselleen leikillisyys. Joskus näistä ajatuksista voi syntyä jotain uutta tai motivaatiota muutokseen.
Psykoterapeuttina minua kiinnostaa tutkia asiakkaiden kanssa heidän toiveitaan ja toivottua tulevaisuutta.
Tulevaisuus on meille kaikille avointa mahdollisuuksien maailmaa, jonne voi istuttaa monenlaisia toiveita.
Tapani Ahola ja Ben Furman (2020) ovat todenneet, että myönteiset tulevaisuuteen liittyvät mielikuvat auttavat asettamaan tavoitteita ja luovat siten toiveikkuutta. Ne auttavat ihmisiä huomaamaan tapahtuneen edistyksen ja näkemään menneisyyden voimavarana, joka edesauttaa hyvää tulevaisuutta. Myönteiset mielikuvat tulevaisuudesta tekevät mahdolliseksi nähdä nykyiset (ja menneet) vaikeudet osana tarinaa, jossa vaikeudet kasvattavat ihmistä auttaen häntä saavuttamaan tulevaisuudessa sen mitä hän tavoittelee. Monesti asioita, joita pidetään rasitteina, voidaan, jos niin halutaan, pitää myös voimavaroina.
Askel askeleelta
- Mikä olisi pienin mahdollinen askel siihen suuntaan, että asiat olisivat jo toivotulla tavalla?
- Oletko jo tehnyt jotain sellaista, minkä toivot jatkuvan ja säilyvän tulevaisuudessakin?
- Mistäköhän läheisesi huomaavat sinun tehneen itsellesi hyviä asioita ja edistyneen?
- Mitäköhän he mahdollisesti sanoisivat sinulle?
On tavallista, että myönteinen muutos on jo käynnistynyt siinä vaiheessa, kun ihmiset tulevat ensimmäistä kertaa keskustelemaan ongelmistaan psykoterapeutin kanssa. Tämä ennen psykoterapian alkamista alkanut myönteinen muutos muodostaa ratkaisukeskeisen psykoterapian ytimen. Edistyminen ja siitä keskusteleminen lisää ihmisten toiveikkuutta ja pystyvyysuskoa. Psykoterapeuttina minua kiinnostaa kuulla enemmän siitä, mikä on saanut aikaan myönteisen muutoksen ja millä tavoin itse kukin on osallistunut muutoksen mahdollistumiseen ja miten muut ihmiset ovat olleet apuna.
Edistymisen tutkiminen tarjoaa ponnahduslaudan uusien ratkaisujen löytymiselle.
Se auttaa suuntaamaan huomion konkreettisiin tulevaisuutta koskeviin suunnitelmiin. Edistyksestä puhuminen suuntaa luontevasti huomioin paitsi ihmisen omiin voimavaroihin, myös siihen, miten muut läheiset ja tärkeät ihmiset voivat olla voimavaroina. Edistyminen ja myönteisten muutosten esiin nostaminen ei ole pelkästään menetelmä, jonka avulla löydetään ratkaisuja psykoterapiassa. Se on myös puheenaihe, joka lisää ihmisten toiveikkuutta auttamalla heitä suuntamaan katseensa tulevaisuuteen. (Ahola & Furman 2020)
- Mitä sinulle kuuluu juuri nyt?
- Missä asioissa toivoisit muutosta elämääsi?
Kerro lisää
Joskus voi tarvita luotettavan ulkopuolisen keskustelukumppanin kuten psykoterapeutin, joka tarkastelee asioita erilaisista näkökulmista. Minusta psykoterapia on parhaimmillaan yhteinen tutkimusmatka. On tietyt aavistukset siitä, mitä psykoterapialta tavoitellaan, mutta kukaan ei tiedä etukäteen lopputulosta. Jokaisen matka on ainutlaatuinen ja psykoterapeutin yhtenä tehtävänä on olla turvallinen matkanjohtaja ja välillä myös matkakumppani. Toivottavasti matkaseuraksi saadaan mukaan asiakkaalle merkityksellisiä ihmisiä, jotka voivat osaltaan olla tukemassa, kannustamassa ja todistamassa muutosta.
Jos tekstistä löytyi asioita, joihin mielesi tekisi tarttua, Helsinkiin Malmille on avattu Kuuleva Oy:n toimipiste, missä asioita pääsee käsittelemään.
Lähde: Ahola, Tapani & Furman, Ben. Ongelmista ratkaisuihin – Lyhytterapian perusteet. Lyhytterapiainstituutti 2020.
Kirjoittaja Maijastiina Munne, psykoterapeutti Helsinki, Malmi, Kuuleva Oy.
Maijastiina Munne
Psykoterapeutti
Psykoterapia Kuuleva, Helsinki Malmi
Maijastiinalta voi tiedustella vapaita terapia-aikoja.
040 169 5872
maijastiina.munne@kuuleva.fi
www.kuuleva.fi
Kuulevasta saat oikeanlaista apua. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena kuin sattuu sinä päivänä olemaan. Kuuleva – Aidosti kuunteleva psykoterapia palvelee sinua Oulussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessä, Tampereella, Helsinki Malmilla sekä etänä ympäri Suomen.