Facebook pixel

Eläkeläiset ja alkoholi

apua

Humalaisesta mummista ei ole iloa

 

Runsas 10 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä käyttää liikaa alkoholia.
Terapiassa saa tukea ja ohjeita alkoholin käyttöön

 

Mummin katse ei kiinnity mihinkään, se vaeltaa eteisen seinästä ovenkarmeihin.

-Sä olet kännissä. Ei Niklas voi jäädä tänne, tyttären ääni nousee kimeäksi.

-Höpö höpö. Otettiin isäsi kanssa vain lasilliset ruualla. Totta kai poika voi jäädä.

-Ei voi. Nyt meni ihan pieleen koko hemmotteluviikonloppu!

Mummi hymähtää pamahtavalle ovelle, kävelee kirjahyllyn eteen ja lorottaa lasiin tipan punaviiniä. Mies nukkuu parvekkeella päiväunia. Mummikin nukkuu pian viereisessä lepotuolissa.

 

Tytär soittaa, kun tarvitsee lapsenvahtia. Ihan vain muutamaksi tunniksi keskiviikkona.

-Totta kai meille sopii. Ihan on jo ollut ikävä.

Keskiviikkona mummi ei avaa ovea, vaan ukki, jonka katse vaeltaa yhtä lailla kuin mumminkin.

-Ei tämä voi olla totta. Keskellä viikkoa ja humalassa, tytär räjähtää.

-Ettekö te huomaa, miten juominen on valtautunut. Ennen otitte viikonloppuna, mutta nykyisin koko ajan.

-Älähän liioittele. Ei lasillinen hyvän ruuan kanssa tee kenestäkään alkoholistia, ukki väistelee.

Niklas ei jää hoitoon tälläkään kertaa.

 

THL:n tutkimuksen mukaan eläkeikäisten juominen on lisääntynyt viime vuosina. Runsas 10 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä käyttää liikaa alkoholia. Eläkeläismiesten alkoholikuolleisuus on kaksinkertaistunut 20 viime vuoden aikana. Naisten juominen on lisääntynyt kaikissa ikäluokissa. Alkoholikuolleisuus on myös kasvanut.

 

Juomisen hallinnan opettelu ei ole koskaan liian myöhäistä, mutta lapsenlapsi kasvaa nopeasti ohi isovanhempiensa, eivätkä lämpimät suhteet synny tuosta noin vain. Eivät ainakaan humalaisen kanssa.

 

Ikä muuttaa alkoholin sietokykyä. Jos nuorempana lasilliset ruuan kanssa eivät vaikuttaneet suuresti, tipottelu eläkeiässä vaikuttaa ja tuntuu. Monet syövät lääkkeitä, ja niiden vaikutus alkoholin kanssa voi yllättää. Kaatuminen humalassa voi aiheuttaa vaikeita vammoja. Alkoholin runsas käyttö vain syventää masennusta.

Kun alkoholista tulee ongelma, siihen saa apua esimerkiksi terveyskeskuksista, A-klinikoilta ja yksityisiltä terveysasemilta.

Psykoterapiasta ongelmansa myöntänyt saa tukea alkoholin käytön vähentämiseen. On olemassa myös lääkityksiä, jotka estävät alkoholin käyttöä, tukevat juomisen vähentämistä ja helpottavat vieroitusoireita.

Juomisen hallinnan opettelu ei ole koskaan liian myöhäistä, mutta lapsenlapsi kasvaa nopeasti ohi isovanhempiensa, eivätkä lämpimät suhteet synny tuosta noin vain. Eivät ainakaan humalaisen kanssa.

 

 

Tuntuuko, että alkoholia kuluu kohtuullisesti vai ehkä liikaa? Vastaamalla AUDIT-testin kysymyksiin saa monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista. Klikkaa testiin tästä.

Meillä Kuulevassa psykoterapia muovataan asiakkaan näköiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena, kuin sattuu sinä päivänä olemaan.