Facebook pixel

Kun alkoholi istuu kuskin paikalla

alkoholin-käyttö

Alkoholin ongelmakäyttö on suomalaisille kansansairaus, joka aiheuttaa noin miljardin euron haittakustannukset vuosittain

 

Ruokajuomat, saunaoluet ja lomareissun pienet päiväkännit ovat usein sosiaalisesti hyväksyttyjä tapoja kuluttaa alkoholia, mutta annosmäärien kasvaessa ja juhlajaksojen pidentyessä käyttö voi lipsahtaa liiallisuuden puolelle.

Jos pullo hallitsee elämää ja aiheuttaa negatiivisia seurauksia, on aika pysähtyä tarkistamaan käyttötapojaan. Usein apua haetaan vasta, kun ongelma on edennyt turhan pitkälle.

Missä menee liikakäytön raja?

Alkoholin kuuluessa luonnollisena osana useaan eri tilanteeseen annosmäärät voivat nousta nopeasti terveyden riskirajoille. Virallisiksi rajoiksi lasketaan miehillä seitsemän, ja naisilla enintään viisi annosta päivässä. Toki tällaisilla päivittäisillä määrillä on kuitenkin jo terveysriskinsä, minkä lisäksi lasin tyhjenemisnopeudella on oma merkityksensä. Viikkotasolla korkean riskin annostasot ovat miehillä 24 annosta, ja naisilla enintään 16 annosta. Ongelmia alkoholinkäytöstä voi kuitenkin tulla pienemmilläkin annosmäärillä; kyseessä ei siis ole turvaraja, sillä alkoholin vaikutukset ovat yksilöllisiä.

“Moni aivan tavallinen, työssäkäyvä ihminen kamppailee alkoholin liikakäytön kanssa.”

Kohtuukäytöstäkin voi olla yllättävän paljon haittaa terveydelle ja elämänlaadulle. Jos juhlailtoja seuraa useamman päivän alakuloisuus ja lompakon sisältö hupenee juhlinnan tuoksinassa harmittavan paljon, voi olla syytä pysähtyä pohtimaan käyttötottumuksiaan. Alkoholi saattaa hallita elämää liikaa, kun läheisten kanssa syntyy humalan sävyttämiä riitoja ja krapula estää tekemästä haluamiaan asioita.

Jos ajattelutapa mukautuu puolustamaan omaa alkoholinkäyttöään sen jatkuvista negatiivisista seurauksista huolimatta, on aika puhaltaa pilliin.

Monenlaista riippuvuutta

Alkoholiriippuvuus on paljon yleisempää, kuin usein ajatellaan. Alkoholistiksi mielletään kadunkulmassa viinapullo sylissään nukkuva henkilö, vaikka totuus alkoholin liikakäyttäjistä on paljon monimuotoisempi.

Moni aivan tavalliseksi itsensä mieltävä, työssäkäyvä ihminen kamppailee riippuvuutensa kanssa, häpeilee krapulaoireitaan, ja peittelee läheisiltään liikakäyttöään. Juhlahetken viihdykkeestä on tullut kipupiste, joka kummittelee mieltä enemmän, kuin on tarpeen.

Nousuhumalan kepeän sosiaalista tunnetta tarvitseekin enenevässä määrin, ja humaltuneen illan jälkeen aamulla aukeaa pullo, jotta päivän saa lähtemään käyntiin.

“Ikävä tunne valtaa mielen, kun soittaa läheiselleen ja huomaa hänen olevan taas kännissä. Vaikka on vasta keskipäivä.”

Riski tulla riippuvaiseksi on alkoholin kohdalla yllättävän suuri, ylittäen jopa kannabiksen riippuvuuskynnyksen. Alkoholiriippuvuus voi ilmaantua psyykkisenä riippuvuutena, jolloin henkilöllä on jatkuva tarve nauttia seuraava annos ja päihtyä lisää. Fyysiseen riippuvuuteen liittyy fyysisiä vieroitusoireita, jotka pakottavat jatkamaan juomista rankan ryyppyillan jälkeenkin.

Apua on hyvä hakea paljon aikaisemmin, kuin vasta kaduille sammuttuaan – riippuvuuteen on saatavilla tukea. Tutkimusten mukaan jopa 30–60 prosenttia alkoholin liikakäyttäjistä saisi riippuvuutensa hoidosta pitkäaikaista hyötyä, mutta harmillisen harva hakeutuu apuun.

Alkoholin ongelmakäyttö on suomalaisille kansansairaus, joka aiheuttaa noin miljardin euron haittakustannukset vuosittain. Alkoholi aiheuttaa Suomessa enemmän sairauksia ja kuolemia kuin muut päihteet yhteensä.

Psykoterapia tukena kohti muutosta

Vakavan alkoholiriippuvuuden akuuteimmassa vaiheessa katkaisuhoito voi olla ainoa vaihtoehto, jolla ottaa ensiaskel muutokseen. Psykoterapiassa tarvitaan sen verran voimia, että jaksaa käsitellä asiaa ja pohtia ongelmiensa syitä ja seurauksia. On myös tärkeää, että asiakas haluaa itse muutosta elämäänsä. Psykoterapia voi olla erinomainen hoitomuoto muun päihderiippuvuushoidon yhteydessä, ja se voi toimia apuna matkalla raittiuteen. Terapia voi olla erinomainen ratkaisu myös lievempään riippuvuuteen ennen elämän lipsumista siihen pisteeseen saakka, että tilanne vaatii katkaisuhoitoa.

Alkoholismin taustalta voi löytyä psykologisia tai geneettisiä syitä – kuten masennusta tai muita psyykkisiä oireita – jotka ovat edesauttaneet alkoholiriippuvuuden kehittymisessä.

Toisaalta syy-seuraussuhde on alkoholin kohdalla usein myös päinvastainen: alkoholin liikakäyttö voi aiheuttaa useita masennuksen kaltaisia psyykkisiä ongelmia.

”Psykoterapiassa on tärkeää tunnistaa, mistä ongelmat alun perin johtuvat. Tällöin osataan hoitaa oikeaa asiaa.”

Psykoterapiassa jokainen asiakas otetaan vastaan yksilönä: ei ole vääriä syitä hakea apua, jos sitä kokee tarvitsevansa. Psykoterapeutti tekee lähtötilanteen mukaan selvityksen, jonka perusteella suunnitellaan paras mahdollinen hoitosuunnitelma positiivisten muutosten saavuttamiseksi. Terapiassa käsitellään riippuvuuden syitä, luodaan realistisia tavoitteita muutoksen aikaansaamiseksi, ja käsitellään mahdollisia takapakkeja, joita voi esiintyä muutosprosessin aikana. Lisäksi tukena saatetaan käyttää lääkitystä, mikäli sellaiselle nähdään tarvetta.

Psykoterapian tavoitteena on antaa alkoholin liikakäytöstä kärsivälle ihmiselle työkaluja ja selviytymiskeinoja kääntämään kurssi kohti parempia toimintamalleja ja ajattelutapoja.
Täysraittius ei ole välttämättä aina ainoa vaihtoehto. Lievemmässä riippuvuudessa voi riittää, että rakennetaan yhdessä psykoterapeutin kanssa parempia ongelmanratkaisumalleja ja elämänhallintakeinoja siten, että alkoholin käyttö saadaan kohtuulliselle tasolle.

Tavoitteena on joko jättää alkoholi kokonaan historiaan, tai saada sen hyppäämään kuskin paikalta takapenkin satunnaiseksi viihdeseuraksi. Pääasia on, että ihminen hallitsee alkoholia, eikä alkoholi ihmistä.

 

Tuntuuko, että alkoholia kuluu kohtuullisesti vai ehkä liikaa? Vastaamalla AUDIT-testin kysymyksiin saa monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista. Klikkaa testiin tästä.


Kuuleva – Aidosti kuuntelevaa psykoterapia palvelee sinua Oulussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Joensuussa ja Jyväskylässä