Facebook pixel

Alkoholisti osaa hämätä

apua

Alkoholisti osaa hämätä melko pitkään

Puuttuminen alkoholin käyttöön helpottuu, jos työpaikalla on laadittu päihdeohjelma

 

Miehen katse mustenee raivosta. Samalla tyytyväisyyden laineet kelluvat syvällä sisällä: alkoholistiepäilyt ovat ennenkin loppuneet, kun hän on käynyt hyökkäykseen.

-Epäiletsä mua alkoholistiksi? mies tivaa ja antaa loukkaantumisen kuulua ja näkyä olemuksessaan. Ja vasta nimitetty osastopäällikkö tuijottaa pöytää.
-Minun on pakko puuttua, sillä olen saanut huolestuneita ilmoituksia. Ja olenhan minäkin ehtinyt jo huomata, että olet usein pois työpaikalta. Nytkin olet vaihtanut vuoroa aivan yllättäen.
-Mun lapsi sairastui. Eikö näin ole parempi ratkaisu kuin jäädä koko päiväksi lasta hoitamaan. Ihme kyttäämistä!

Osastopäällikkö ei nosta katsettaan. Tilanteen eteneminen suotuisalla tavalla saa miehen rentoutumaan. Oikeasti hän ei enää jaksa loukkaantua, vaikka ulkoapäin tuleva kontrolli ja kyttääminen loukkasivat ensimmäisinä kertoina todella raskaasti.

-No hyvä, jos asia on kunnossa. Sinun on hyvä tietää, että sinusta on valitettu.
-Kuka on valittanut? Ja mitähän mä olen tarkkaan ottaen tehnyt. Olepa kiltti tyttö ja näytä todisteet.

Miehellä on jo vaikeuksia pitää yllä loukkaantumisen verhoa, sillä osastopäällikön nolous saa hänet melkein nauramaan ääneen. Omassa huoneessaan hän tyrskii estotta. Naurettavaa virkaintoilua, mutta se pitänee panna kokemattomuuden piikkiin. Mies jättää kuitenkin näkäräisen nauttimisen myöhemmäksi, sen verran pomon utelut hillitsevät.

 

Näkyviä oireita ei välttämättä ole, vain sairauspoissaolojen kasvu tai työntekijän ärtyneisyys voivat olla ainoita merkkejä alkoholin liikakäytöstä.

 

Työturvallisuuskeskuksen mukaan arkipäiväistynyt alkoholin käyttö on lisännyt tilanteita, jolloin on vaikea havaita työntekijöiden juomiseen liittyviä ongelmia. Näkyviä oireita ei välttämättä ole, vain sairauspoissaolojen kasvu tai työntekijän ärtyneisyys voivat olla ainoita merkkejä alkoholin liikakäytöstä.

Viikon kuluttua osastopäällikkö avaa oven koputtamatta, eikä hän ehdi piilottaa pulloa yksityiseen kaappiinsa. Vasta nyt mies huomaa, ettei kaihdin ole ihan paikoillaan.
-Minun täytyy pyytää sinua puhaltamaan. Sinähän tiedät, että meillä on nollatolerenssi alkoholin suhteen.

Kaikki ylimielisyys ja halveksunta nuorta osastopäällikköä kohtaan on hävinnyt. Jäljellä on puhdas pelko. Ei kai aamuinen suojakalja enää missään näy? Samassa mies muistaa ottaneensa näkäräisen työhuoneessaan. Hyökkäys on paras puolustus, mies hokee mielessään.

 

Tuoreessa päihdeohjelmassa on sovittu puhaltamisesta. Voit kieltäytyä, mutta se merkitsee samaa, kun työtehtävästä kieltäytyminen.

 

-Jumalauta, sulla ei ole mitään oikeutta vaatia mua puhaltamaan.
-Kyllä on. Tuoreessa päihdeohjelmassa on sovittu puhaltamisesta. Voit kieltäytyä, mutta se merkitsee samaa, kun työtehtävästä kieltäytyminen.

Mittarilukemat ovat niin selvät, että mies saa varoituksen ja passituksen työterveyteen. Häpeästä huolimatta mies hämmästyy huojentunutta oloaan. Peli on pelattu. Eikä hän edes yritä kiemurrella tilanteesta, vaan lähtee empimättä terapiaankin, kun sitä hänelle tarjotaan. Tietäähän mies, että oli leikkinyt tulella, ja alkoholia oli kulunut ihan liian paljon jo monen vuoden ajan. Jospa siihen nyt tulee muutos.

 

 

Tuntuuko, että alkoholia kuluu kohtuullisesti vai ehkä liikaa? Vastaamalla AUDIT-testin kysymyksiin saa monipuolisen kuvan juomiseen mahdollisesti liittyvistä riskeistä ja haitoista. Klikkaa testiin tästä.

Meillä Kuulevassa psykoterapia muovataan asiakkaan näköiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena, kuin sattuu sinä päivänä olemaan.