Työuupumuksesta voi toipua
Riski uusiutua kasvaa, jos työolosuhteet jatkuvat kuormittavina
Jännitys nipistelee varpaissa saakka. Ensimmäinen työpäivää pitkään, pitkään aikaan. Kahvihuone on vielä äänetön, ja mies lataa kahvikeittimet. Vaimon leipoma tiikerikakku näyttää houkuttelevalta keskellä pöytää.
-Oletko sä palannut töihin! Jaksatkohan sinä tätä yhtään paremmin, naapuriosaston kollega kaataa kuppiinsa kahvia ja nappaa kaksi kakkupalasta ennen kuin häipyy.
Pomoa ei näy, vaikka kello on pian pykälässä. Kukaan ei jää istumaan, vaan vie aamukahvin työpisteelleen. Mieskin lähtee työpisteelleen, mutta siellä istuu tuntematon nainen.
– Ei täällä enää ole omia työpisteitä. Kuukauden alusta saakka jokainen on istunut siellä, missä on vapaata. Sun tavarat ovat varmaan jossain noissa kaapeissa.
Mies kääntyy kohti kaappirivistöä. Nainen huikkaa perään.
-Kai sä olet kuullut, että Make sai potkut ja Maire on nyt meidän tiimin vetäjä. Se organisaatiomuutos vietiin nopeasti läpi, kun Make ei enää jarruttanut joka asiaa.
Kurkkua kuristaa, kun mies etsii tavaroitaan. Hän muistelee viimeistä palaveria työterveyshuollossa, jossa sovittiin työhön paluusta ja tehtävien vähentämisestä. Ja nyt esimies ei enää ollut edes talossa. Kukaan ei tiennyt hänen asioistaan mitään. Eikä kukaan ollut opastamassa. Päivä kului hitaasti tyhjän panttina.
Yön pyöriskeltyään mies on väsymyksestä turta, mutta myös kiukkuinen. Toimitusjohtaja ei sentään ole vaihtunut, hän jupisee ja koputtaa.
-No nyt on tapahtunut väärinkäsitys. Mairenhan olisi pitänyt ottaa sinut eilen hoiviinsa. Toimitusjohtajan läsnä ollessa Maire mutisee anteeksipyynnön unohduksestaan. Hänellä on aamupäivä aikaa niin he ehtivät käydä läpi miehen asiat.
Mies hämmästyy itseään, kun hän palaverin päätteeksi vaatii perehdyttäjää.
-Edes ensimmäiseksi viikoksi. Kaikki on vuodessa muuttunut niin, että tarvitsen sellaista. Siitä sovittiin työterveyshuollon palavereissa.
Nainen mulkoilee tympääntyneenä.
-Täällä on nyt kovasti kiireitä jokaisella, mutta jos sellaisesta on sovittu, niin sinähän voit kysyä naapurilta, jos tulee tarvetta. Ei minulla ole irrottaa ketään kokopäiväiseksi oppaaksi.
Syyllisyys nostaa jo nokkaansa, mutta sitten mies muistaa monet keskustelut työuupumuksen aikana. Ja hän hokee kuin mantraa työterveyslaki, pykälä 25, työterveyslaki, pykälä 25. Sen mukaan työnantajan pitää toimia, kun työntekijällä esiintyy terveyttä vaarantavaa kuormitusta. Sitä oli ollut, ja siihen hän oli kaatunut. Ei kai hän suostu samaan kuin ennen sairauslomaa.
”Hän hokee kuin mantraa työterveyslaki, pykälä 25, työterveyslaki, pykälä 25. Sen mukaan työnantajan pitää toimia, kun työntekijällä esiintyy terveyttä vaarantavaa kuormitusta.”
Mies suorastaan ihmettelee itseään ja tomeraa käytöstään.
-Minä haluan aloittaa niin kuin on jo sovittu. Sinun velvollisuutesi on huolehtia, että se onnistuu. Työoloja pitää nyt vaan muokata minulle sopiviksi. En aio sairastua toista kertaa.
Mies on oikeassa: työuupumus voi uusiutua, jos työntekijä jatkaa uuvuttavalla tavalla työskentelyä.
Työterveyspsykologian dosentin Kirsi Aholan mukaan työuupumuksesta voi toipua, mutta se vaatii muutoksia työolosuhteissa ja kuormituksen vähentämistä. Työterveyslaitoksen dosenttina työskentelevä Ahola on tehnyt työuupumuksesta väitöstutkimuksen jo kymmenisen vuotta sitten.
Tiimiesimies nipistää suunsa kiinni. Mies huomaa nauravansa kiukustaan huolimatta: voimat ovat palautuneet. Työuupumus taitaa olla selätetty.
Mietityttääkö työssä jaksaminen? Kuulevasta saat oikeanlaista apua ja meillä psykoterapia muovataan asiakkaan näköiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena, kuin sattuu sinä päivänä olemaan. Ota yhteyttä ja kysy neuvoa.