Facebook pixel

Työuupumuksen hoitoon keinoja

uupumus

Uupumus: Työuupumuksen hoitoon on monia keinoja

Uupumus ja väsymys eivät ole  sama asia: Mitä aikaisemmin toimitaan, sitä suurempi todennäköisyys on toipua uupumuksesta.

Kollega kiitteli maanantaiaamuna edellisen viikon tekemisen meininkiä. Projekti oli edennyt pitkin harppauksin. Nainenpa ei uskonut sanaakaan, ei hän itse ollut tehnyt mitään niin kuin olisi pitänyt. Ei ollut pitkään aikaan osannut enää mitään.

-Mihin sitä olisi päästykään, jos ei olisi ollut niin kiire olusille, mies naureskeli ja naputteli näppäimistöä.

Nainen puri alahuultaan. Mieshän selvästi piikitteli, vaikka hän ei ollut edes käynyt kaljalla. Ei ollut jaksanut. Itku pärskähti sellaisella volyymilla, että työkaverin huolestuneet kasvot ilmestyivät sermin takaa.

-Älä tuijota. Mä olen vain väsynyt. Mulla on rästivapaita, jotka otan nyt ja hoidan sitten loppuviikolla ne keissit niin kuin on sovittu.

-Etkä ota vapaita. Nyt sä menet puhumaan pomolle. Ei viikko voi alkaa tuollaisella väsymyksellä ja itkulla.

-Mä en vain saa nukuttua kunnolla. Pari vapaapäivää tulee nyt tarpeeseen.

 

Selvästi alentunut ammatillinen itsetunto kertoi myös karua kieltään.

 

Pari vapaapäivää ei riittänyt hoitamaan naisen väsymystä, joka oli vain yksi merkki vakavaksi äityneestä työuupumuksesta. Selvästi alentunut ammatillinen itsetunto kertoi myös karua kieltään.

Kun vakavaan työuupumukseen liittyvät myös kyynisyys ja epäilevä asenne ei ole ihme, että nainen kuuli kollegan puheissa vain moitteita omasta työstään.

Työuupumuksella tarkoitetaan psykologista oireyhtymää, joka kehittyy pitkittyneen työstressin ja kuormituksen takia.

Työterveyslaitoksen mukaan joka neljäs suomalainen kärsii erilaisista työuupumusoireista. Joskus sen hoitamiseksi riittää keskustelu esimiehen kanssa ja työtehtävien muuttaminen. Joskus tarvitaan sairauslomaa, lääkitystä, terapeuttista tukea, vertaistukea. Nykyisin on jo monia keinoja hoitaa työuupumusta.

Pelkkä työuupumus ei oikeuta sairauslomaan, vaan lääkäri arvioi sen tarpeen ja tarvittavan hoidon työkykyä alentavien oireiden perusteella.

 

Monen työkyvyttömyyseläkkeen taustalla on kuitenkin työuupumus, joka on johtanut muun muassa vakavaan masennukseen.

 

Monen työkyvyttömyyseläkkeen taustalla on kuitenkin työuupumus, joka on johtanut muun muassa vakavaan masennukseen. Tärkeintä on toimia ja tiedostaa, että aina voi tehdä jotain. Ja mitä aikaisemmin toimitaan, sitä suurempi todennäköisyys on toipua uupumuksesta.

Nykyisin kovin hektinen työelämä asettaa suuria haasteita jaksamiselle. Vaikka uupunut tuntee olevansa surkein ja heikoin lenkki, moni muukin elää samankaltaisien tunteiden kanssa. Helpotusta voi tulla jo kollegoiden kanssa keskustelemalla. Terapeuttinen tuki tarjoaa usein uusia keinoja ongelmien ratkaisemiseksi.

Nainenkin palasi töihin pitkältä sairauslomalta osasairauspäivärahan turvin. Ensin hän teki puolikasta, sitten jo 75-prosenttista työaikaa. Ja terapian avulla hän oli oppinut sanomaan ei. Enää hän ei ollut työpaikan kiltti nainen, joka suostui tekemään kaiken mahdollisen.

 

Mietityttääkö työssä jaksaminen? Kuulevasta saat oikeanlaista apua ja meillä terapia muovataan asiakkaan näköiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena, kuin sattuu sinä päivänä olemaan. Ota yhteyttä ja kysy neuvoa.