Facebook pixel

Kaamosmasennus

kaamosmasennus

Kun pimeä vetää käsijarrun päälle

Kaamosmasennuksesta kärsii noin 7 prosenttia suomalaisista

 

Musta maa imee valon. Ikkunaan roiskii isoja pisaroita. Nainen tuijottaa pimeyttä. Hänen pitäisi mennä ulkoilemaan, mutta käsi hamuaa muhkean tortun, jonka täyte vuoraa ihanasti kitalaen.

Nainen oli yrittänyt lounastauolla lähteä kävelylle – eväätkin hän oli pakannut kätevästi muovirasiaan. Ulkoilu jäi aikomukseksi, kun taivas roikkui räystäissä ja vesitihku kylmäsi jo ulko-ovella.

Vaikka kirkasvalolamppu loimottaa työpöydällä, synkkä, valoton aika vetää käsijarrun päälle. Mikään ei auta alavireeseen ja jatkuvaan syyllisyyteen kaikesta, ja ehkä eniten jo lokakuussa alkaneesta joulutorttukaudesta. Naista hävettää. Hän ei uskalla edes ajatella, kuinka monta kiloa voitaikinaa ja luumuhilloa on jo paisuttanut vyötärön seutua. Edes pitkät unet eivät auta, sillä hän herää jatkuvasti ahdistaviin painajaisiin.

 

Naista hävettää. Hän ei uskalla edes ajatella, kuinka monta kiloa voitaikinaa ja luumuhilloa on jo paisuttanut vyötärön seutua.

 

Nainen tietää potevansa vuosi vuodelta pahenevaa kaamosmasennusta, mutta hän ei jaksa hakea apua. Kevääseen on pitkä aika, mutta kyllä hän sinne jaksaa. On jaksanut ennenkin, vaikka joka vuosi pimeys tuntuu pahemmalta ja elämä mitäänsanomattomalta.

Nainen ei ole yksin ongelmansa kanssa. Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (2016) tutkimuksen mukaan noin 7 prosenttia suomalaisista aikuisista kärsii kaamosmasennuksesta. Suoranaista masennusta lievempiä oireita kokevat monet suomalaiset.

 

Aivojen serotoniinin, mielihyvästä vastaavan välittäjäaineen, aineenvaihdunta on voinut häiriintyä, kun luonnonvalo kaikkoaa ympäriltä.

 

Jos hän jaksaisi hakea apua, ammattilainen voisi saada hänet ymmärtämään, että aivojen serotoniinin, mielihyvästä vastaavan välittäjäaineen, aineenvaihdunta on voinut häiriintyä, kun luonnonvalo kaikkoaa ympäriltä.

Hän opastaisi naisen ainakin käyttämään valohoitoa oikealla tavalla. Saisi ehkä ulkoilemaan pimeästä ja märästä huolimatta. Saisi kokeilemaan lääkkeitä. Sillä valoon on vielä pitkä aika, ja siinäkin voisi olla edes vähän iloa.

 

Tuntuuko arki raskaalta? Mietityttääkö masennus?

Meillä Kuulevassa psykoterapia muovataan asiakkaan näköiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena, kuin sattuu sinä päivänä olemaan.

Lue miten psykoterapiaan hakeudutaan, klikkaa tästä.

kaamosmasennus