Facebook pixel

Terapeutit Launimaa ja Kallio

Masennus

Vaikeuksista voi oppia

RATKAISUKESKEINEN TERAPIA KATSOO TULEVAAN JA ANTAA ASIAKKAALLE KEINOJA KÄYNNISTÄÄ MUUTOS OMASSA ELÄMÄSSÄÄN.
TÄSSÄ HAASTATTELUSARJASSA TERAPEUTIT LAUNIMAA JA KALLIO KERTOVAT OMISTA NÄKEMYKSISTÄÄN.

 

Riitta Launimaa, Psykoterapeutti, Oulu

Riitta Launimaa

RAKKAUSPROFESSORIN TUTKIMUSAPULAINEN SAI HAASTATELTAVAT AVAUTUMAAN HYVINKIN HERKISTÄ ASIOISTA – KOKEMUS ANTOI RIITTA LAUNIMAALLE KIMMOKKEEN OPISKELLA RATKAISUKESKEISEKSI PSYKOTERAPEUTIKSI

1. Miksi sinusta tuli terapeutti?

Työskentelin ”rakkausprofessori” Kaarina Määtän tutkimusapulaisena opiskellessani kasvatustiedettä Lapin yliopistossa. Kun haastattelin opiskelijoita heidän rakastumiskokemuksistaan, huomasin, että minulle avauduttiin hyvinkin herkistä asioista – tämä herätti kiinnostuksen hakeutua alalle, jossa voisin tehdä keskustelutyötä. Valmistuin ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi vuonna 2010 ja työnohjaajaksi 2014. Terapeuttina haluan auttaa ja olla aidosti läsnä kulloisenkin asiakkaan vierellä.

Ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa minua viehättää myönteinen ja voimavaroja tukeva ote. Henkilökohtaisessa elämässäni nämä opinnot ovat tulleet osaksi elämänkatsomustani. Pääsen ikävien elämänkokemusten yli helpommin kuin ennen, kun ymmärrän, että vaikeuksista voi myös oppia.

 

2. Onko jokin tapaus jäänyt erityisesti mieleesi? Miksi?

 

Mieleeni ovat jääneet erityisesti nuoret asiakkaat, jotka ovat päässeet terapian aikana eteenpäin esimerkiksi opinnoissa (päässeet opiskelemaan mieluisaa alaa, saaneet opinnot valmiiksi), vaikka elämässä on voinut olla tosi vaikea tilanne esimerkiksi päihteiden käyttöä, erilaisia psyykkisiä diagnooseja, koulukiusaamista.

“Työotteeni on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen terapia.”

 

3. Miten huolehdit, että omat aivosi saavat riittävästi lepoa?

 

Työstä palautumista on myös omasta työnohjauksesta huolehtiminen. Rentoutumisessa minua auttaa perhe: minulla on psykologiaviomies ja kaksi aikuistuvaa poikaa, joista toinen opiskelee musiikkilukiossa ja toinen tietojenkäsittelyalaa. Kun olimme seuraamassa vanhojen tansseja lukiolla, se vei ajatukset kauas pois työasioista. Seuraan joitakin ”hömppäsarjoja” TV:stä (esim. Sturm der Liebe, Pokka pitää, Voice, Tanssii tähtien kanssa, Oi ihana toukokuu, Uusi päivä, Miss Marple ja Vera Stanhope) – mielellään jotain aivan muuta kuin työasioihin liittyviä ohjelmia. Rentouttavaa on konserteissa käyminen, pitkät kävelylenkit ja laulaminen (kuoro- ja yksinlaulu). Laulan Virve Karénin vetämässä Konsonanssi-lauluyhtyeessä. Kuorolaulu tekee hyvää, niin kuin hyvät ystävätkin!

4. Mistä haaveilet?

 

Perheen kohdalla haaveilen, että poikamme löytäisivät paikkansa ja työllistävän, mieluisan työn ja tulisivat onnellisiksi. Omat haaveeni liittyvät lähinnä psykologian opintojen loppuunsaattamiseen ja psykoterapeutin taitojen kehittämiseen – haluaisin täydentää osaamistani kognitiivisen psykoterapian/integratiivisilla opinnoilla. Myös traumaosaamisella olisi käyttöä. Olen hieman selvitellyt teologian opintojen suorittamista. Olisi mukavaa matkustella muutenkin kuin päiväunelmissa…

5. Jatka lausetta: Jos olisin diktaattori…

 

… tekisin helpommaksi täydentää lähes valmiit psykologian opinnot psykologin pätevyyden saamiseksi. Ei ole järkevää luetuttaa pääsykokeisiin ihmistä, joka on jo toisessa maassa ollut alan koulutuksessa. Ei myöskään kuulosta mielekkäältä teettää kolmatta gradua….

Määräisin diktaattorina, että olisi vain yksi psykoterapiakoulutus, jonka suorittamalla olisi pätevä hoitamaan kaikkia psykoterapiaa tarvitsevia, eikä terapeutin tarvitsisi lisäosaamista saadakseen maksaa monia kalliita koulutuksia itse.

Vielä jos kolmannen seikan mainitsisi, määräisin itseni lomalle Välimerelle. Pian.

-Mitä vastaus omasta mielestäsi kertoo sinusta terapeuttina?

Että pidän huolta ammatillisesta osaamisestani – ja myös palautumisesta!

 

Tiedustele Riitan aikoja:

Riitta Launimaa / Psykoterapeutti, Oulu


Tapani Kallio, psykoterapeutti, Oulu

Tapani Kallio

OMAAN ARKEENSA TYYTYVÄINEN TAPANI KALLIO TARJOAA EVÄITÄ HYVINVOINNIN SAAVUTTAMISEKSI.

TYÖSKENTELY LASTENSUOJELUSSA JA PERHEKODEISSA SAI HÄNET KIINNOSTUMAAN PERHEIDEN HYVINVOINNISTA.

1. Miksi sinusta tuli terapeutti?

Ajatus syntyi työn kautta. Pohjakoulutukseni on sosionomi ja olen työskennellyt vuosia yksityisenä perhekotiyrittäjänä sekä lastensuojelussa. Sieltä se heräsi: halu auttaa perheitä ja pareja vuorovaikutuksessa ja tukea perheen sisäistä dynamiikkaa. Haluan auttaa ihmisiä tekemään jotain hyvinvointinsa puolesta.

On niin paljon masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, fobioita, joista ihmiset kärsivät. Ja haluan tutkia ihmisen psyykettä. Se on niin mielenkiintoinen.

2. Onko jokin tapaus jäänyt erityisesti mieleesi? Miksi?

 

Paljon on jäänyt mieleen. Suurta tyydytystä työssäni on tuottanut se, että olen saanut olla selvittämässä perheiden ja parisuhteiden solmukohtia ja tulehtuneita tilanteita, joita on saatu avattua terapian kautta. Ihmiset ovat pystyneet käsittelemään kolmannen läsnä ollessa ja kolmannen kautta vaikeita asioitaan. He ovat saaneet selkeyden ja kehitettäneet vuorovaikutustaitojaan. Onnistumista on se, että he ovat saaneet keinoja selvittää ongelmiaan ihan itsenäisestikin. Perheissä vuorovaikutus on kehittynyt niin, ettei ole tarvinnut enää tarvittu ulkopuolisia järeitä toimenpiteitä.

Onnistumisen kokemukset liittyvät yleensä perheiden, parisuhteiden hyvinvointiin, siihen, että antamastani terapiasta on hyödytty.

“Terapiassa käyttämäni suuntaus on integroiva ja ratkaisukeskeinen.”

3. Miten huolehdit, että omat aivosi saavat riittävästi lepoa?

Minulla on harrastuksia kuten moottoripyöräily, jota olen harrastanut vuodesta 1976. Siinä pystyy palautumaan hyvin, kun on pakko keskittyä puhtaasti ajamiseen. Myös luonto antaa paljon. Vaimon kanssa vaellellaan ja ulkoilutetaan koiraa mökkimaisemissa Vuokatissa. Ihan normaalia elämää, ei mitään sen suurempia.

Olen opetellut rentoutumistaitoja kuten progressiivinen rentoutus ja syvä rentoutus. Kun taidot on harjoiteltu ja opittu, niistä on suurta hyötyä. Käytän näitä hengityksen ja lihaksiston harjoitukseen perustuvia rentoutuksia satunnaisesti.

4. Mistä haaveilet?

Olen hirveän tyytyväinen nykyiseen olotilaani, enkä paljoa haaveile muusta. Olen tyytyväinen arkeeni. Kun vain säilyisi tämä tyytyväinen mieli, joka liittyy perhesuhteisiin ja terveyteen. Toivon, että ne jatkuvat tällaisina kuin ne nyt ovat. Kaikkea olen saanut tähän ikään mennessä.

5. Jatka lausetta: Jos olisin diktaattori…

-toivoisin että minulla olisi niin paljon ymmärrystä, että kääntyisin demokraattiselle puolelle.

Mitä vastaus omasta mielestäsi kertoo sinusta terapeuttina?
-että pystyn kuuntelemaan ihmisiä ja pystyn jossain määrin asettumaan heidän asemaansa. Pyrin huomioimaan heidät parhaalla mahdollisella tavalla. Haluan, että ihmisillä menee hyvin elämässään.

 

Tiedustele Tapanin aikoja:

Tapani Kallio / Perhe- ja paripsykoterapeutti, Oulu

 

 

 

Meillä Kuulevassa terapia muovataan asiakkaan näköiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena, kuin sattuu sinä päivänä olemaan.

Lue miten terapiaan hakeudutaan, klikkaa tästä.