Facebook pixel

Onnellisuuden opettelu

onnellisuus

Onnellisuutta voi opetella

 

Tiedostamatonta aivojen osaa voi muokata, asettaa sille tavoitteet ja antaa uuden suunnan
Psykoterapeutti Anneli Alasalmi-Husso kehottaa kohdistamaan unelmiin yhtä paljon energiaa kuin pelkoihin

Nainen oli istunut psykoterapeutti Anneli Alasalmi-Husson luennolla tuhahdellen ja naureskellen. Että elämäkö muka voisi muuttua onnellisemmaksi kirjoittelemalla muistiin hyviä hetkiä. Että aivojako muka voi muokata? Höpö höpö. Mutta yllättäen uteliaisuus rupeaa lyömään kiilaa epäluuloon.

 

Tiedostamatonta aivojen osaa voi ohjata kuin norsua. Sille voi antaa suunnan ja asettaa tavoitteet, ja se kulkee sinne, minne pitääkin. Tavoitteet toteutuvat kuin näkymättömän käden ohjaamina.

 

Entä jos jotain oikeasti muuttuisi hänen tasaisen tympeässä elämässään? Siihen ei ollut mahtunut enää pitkiin aikoihin muuta kuin raskaita työpäiviä, hiljaisia kotihetkiä, harvoin vierailevia lapsia ja mököttävä mies, joka on kuin kulunut tapetti seinällä. Silloin kun hänet huomaa, ärsyttää ja tekee mieli vaihtaa uuteen.

Ja taas luento hiipii mieleen. Hän oli tehnyt muiden tavoin muistiinpanoja Alasalmi-Husson esittelemästä Möykky-harjoituksesta. Siinä piti miettiä ainakin sitä, mitkä asiat saivat jaksamaan päivästä toiseen. Mikä hänet sai jaksamaan? Nainen ei keksinyt vastausta, kun jo toinen Möykky-kysymys palautui mieleen:

”Millä asenteella pysyt varmasti kontallasi?” Nainen oikein tunsi, miten polvet natisivat jatkuvasta kontallaan olosta. Mies hänet sai nöyräksi pelkällä mulkaisullaan, ja esimies äänekkäillä vitseillä, joiden piilopilkka osui niin usein suoraan häneen. Ja hän oli aina ajatellut, että muiden pitää muuttua, vasta sen jälkeen hän pääsisi seisomaan. Mutta hänenkö tässä pitääkin muuttua?

Ajatus tuntuu niin suunnattoman vaikealta ja epäreilulta. Nainen tajuaa, että hän kuluttaa energiaa valtavasti marmatukseen elämän epäreiluudesta. Luennoitsijahan neuvoi kohdistamaan energian unelmien toteuttamiseen.

 

Ainoa asia, jota voit oikeasti hallinnoida, olet sinä itse ja oma elämäsi

 

”Ainoa asia, jota voit oikeasti hallinnoida, olet sinä itse ja oma elämäsi.” Niin psykoterapeutti oli vakuuttanut, ja hitaasti ajatus vahvistuu naisen mielessä. Saihan hän luennolta treeniohjelmankin, jonka mukaan oma mieltä voi muokata positiivisemmaksi. Jos yrittäisi vaikka vain vähän aikaa…

  1. Kiitä, ja kirjoita vaikka kalenterin kulmaan joka päivä muutamia kiitoksen aiheita.
  2. Keskity tähän hetkeen. Onni ei ole tulevassa eikä menneessä, vaan nykyisyydessä.
  3. Pakota ajatukset pois, kun huomaat ajattelevasi kielteisesti.
  4. Tee mukavia asioita
  5. Liiku

Nainen tietää, ettei aivojen treenaaminen ole helppoa. Niinhän psykoterapeuttikin sanoi. Mutta ei se mahdotonta ole, ja treenin voi aloittaa pienillä teoilla. Ja jos se ei onnistu, mitä sitten! Ei hänen elämänsä tästä surkeammaksi voi enää muuttua! Ja niin, ehkä hänen pitäisi hakea ammattiapua. Työkaverikin oli käynyt jo useasti puhumassa elämänsä solmukohdista.

Kotona nainen kokeilee havainnointia ja etsii kiitollisuuden aiheita. Tyttären kirjahyllyssä nököttää vanha, kulunut kirja: Villin Lännen Kati! Tytär oli säilyttänyt saman kirjan, joka hänelle itselleen merkitsi niin paljon lapsena. Ja samassa nainen tunnistaa hykerryksen sisällään, ja hymy nostaa suupielet ylös.

Näin pienikö onnen hetki voi olla?

Jokainen ihminen itse on paras arvioimaan, kuinka onnellinen hän on.

 

Jokainen on itse paras arvioimaan, kuinka onnellinen hän on. No se on totta, nainen ajattelee ja tarttuu lyijykynään.

Työpöydän laatikossa lojuu tyhjä sinikantinen vihko. Ensimmäiselle sivulle nainen kirjaa päivämäärän ja lyhyen merkinnän Villin Lännen Katin löytymisestä.

kuuleva psykoterapiakeskus oulu kuopio kajaani psykoterapia


Anneli Alasalmi-Husso, Psykoterapeutti, OuluAnneli Alasalmi-Husso

Psykoterapeutti

Kuuleva, Oulu

”Ratkaisukeskeisiä menetelmiä hyödyntävä psykoterapeutti ja seksuaalineuvoja”

 

 

 

Kuulevasta saat oikeanlaista apua. Terapia muokataan asiakkaan tarpeiden mukaiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena kuin sattuu sinä päivänä olemaan.

 

Ota yhteyttä

Psykoterapiakeskus Kuuleva, Oulu

Anneli Alasalmi-Husso:  0400 808 311

anneli.alasalmi-husso@koulutusavain.fi

 

onnellisuus