Kollega kiitteli maanantaiaamuna edellisen viikon tekemisen meininkiä. Projekti oli edennyt pitkin harppauksin. Nainenpa ei uskonut sanaakaan, ainakaan hän itse ei ollut tehnyt mitään niin kuin olisi voinut. Ei ollut pitkään aikaan osannut.
– Mihin sitä olisi päästykään, jos ei olisi ollut niin kiire olusille, mies naureskeli.
Nainen puri alahuultaan, ettei alkaisi itkeä. Mieshän selvästi piikitteli, vaikka hän ei ollut edes käynyt kaljalla. Ei ollut jaksanut jäädä ylitöihin. Itku pärskähti sellaisella volyymilla, että työkaverin huolestuneet kasvot ilmestyivät sermin takaa.
– Älä tuijota. Mä olen vain väsynyt. Mulla on rästivapaita, jotka otan nyt ja hoidan sitten loppuviikolla ne keissit niin kuin on sovittu. Käyköhän se pomolle.
– Etkä ota vapaita. Nyt sä menet puhumaan pomolle. Ei viikko voi alkaa tuollaisella väsymyksellä ja itkulla.
– Mä en vain saa nukuttua kunnolla. Pari vapaapäivää tulee nyt tarpeeseen.
Pari vapaapäivää ei kuitenkaan riittänyt hoitamaan naisen väsymystä, joka oli vain yksi merkki vakavaksi äityneestä työuupumuksesta. Selvästi alentunut ammatillinen itsetunto kertoi myös karua kieltään.
Kun vakavaan työuupumukseen liittyvät myös kyynisyys ja epäilevä asenne, ei ole ihme, että nainen kuuli kollegan puheissa vain moitteita omasta työstään. Työuupumus on psykoterapian näkökulmasta monisyinen ja hoidettavissa oleva ilmiö. Usein se kehittyy pitkittyneen työstressin ja kuormituksen seurauksena.
Työterveyslaitoksen mukaan joka neljäs suomalainen kärsii erilaisista työuupumusoireista. Joskus riittää keskustelu esimiehen kanssa ja työtehtävien muuttaminen, mutta monesti tarvitaan syvempää tukea, kuten sairauslomaa, vertaistukea tai psykoterapiaa. Juuri psykoterapia tarjoaa mahdollisuuden käsitellä omia tunteita, ajatuksia ja kokemuksia turvallisessa ympäristössä.
Psykoterapia auttaa tunnistamaan uupumukseen liittyviä ajatus- ja toimintamalleja, jotka ylläpitävät kuormitusta. Se tarjoaa myös työkaluja stressinhallintaan, rajojen asettamiseen ja itsemyötätunnon kehittämiseen. Terapiaprosessi voi olla ratkaiseva askel kohti työkyvyn palautumista ja uupumuksen voittamista.
Monen työkyvyttömyyseläkkeen taustalla on työuupumus, joka on johtanut esimerkiksi vakavaan masennukseen. Psykoterapialla voidaan ennaltaehkäistä tätä kehityskulkua ja tukea yksilön toipumista. Tärkeintä on toimia ajoissa: mitä nopeammin oireet tunnistetaan ja niihin haetaan apua, sitä paremmat mahdollisuudet on toipua.
Nainenkin palasi töihin pitkältä sairauslomalta osasairauspäivärahan turvin. Ensin hän teki puolikasta, sitten jo 75-prosenttista työaikaa. Psykoterapian avulla hän oli oppinut sanomaan “ei” ja asettamaan rajoja. Enää hän ei ollut työpaikan kiltti nainen, joka suostui tekemään kaiken mahdollisen. Psykoterapian ansiosta hän oli löytänyt keinoja säilyttää sekä työkykynsä että mielenterveytensä.
Mietityttääkö työssäjaksaminen tai tunnetko olevasi uupunut? Kuulevasta saat oikeanlaista apua, ja psykoterapia muokataan aina asiakkaan tarpeisiin sopivaksi. Sinä riität juuri sellaisena kuin olet, ja olet tervetullut oman elämäsi kanssa – oli päiväsi millainen tahansa.
Älä jää yksin huoltesi kanssa. Ota yhteyttä, kysy neuvoa ja anna psykoterapian tarjota välineitä jaksamiseen ja toipumiseen. Pääkaupunkiseudulla toimimme lähelläsi, sinun tukena. Kuulevan toimipisteet sijaitsee Helsingin Töölössä, Kampissa sekä Malmilla sujuvien kulkuyhteyksien päässä.