Joka päivä keskimäärin kuusi nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi, vaikka psykoterapian ja masennuksen hoidon keinoja on olemassa.
Kirjaimet vilistävät ruudulla. Numerot kasvavat suunnattomiksi. Hiirikäsi tärisee, ja kauhu kuristaa: hän ei osaa mitään, on täysi nolla, vaikka kurssinsa priimus olikin. Iltapäivät puristuvat päänsäryksi, johon eivät kipulääkkeet auta. Migreeniä, niin varmaan.
Ja aamulla. Peiton alle pakeneminen houkuttelee, vaikka pääkään ei ole kipeä. Omat syyttävät sormet moukaroivat selän takana, kun nuori mies paarustaa tunnollisesti työpaikalle ja selättää pitkät tunnit. Kipu alkaa säännöllisesti joka päivä. Aivokasvain? Sehän se on, kun käsistäkin häviää tunto.
Kun teemukista läikähtää loro lattialle, itku ei suostu taka-alalle nieleskelystä huolimatta. Työkaveri vetää kahvihuoneesta käytävälle ja sanoo: ”Nyt asiat eivät ole kohdallaan. Nyt sinä tarvitset apua.”
Diagnoosi masennuksesta tuntuu helpotukselta. Nuorukainen saa kuulla, että joka viides suomalainen sairastuu masennukseen jossakin elämänsä vaiheessa. Sairausloma ja lääkitys alkavat heti, ja keskusteluapua tulee ensin työterveyshuollosta. Muutaman viikon kuluttua nuori aloittaa myös psykoterapian.
Nuoren miehen käy hyvin: puolen vuoden kuluttua hän palaa työhön aluksi osa-aikaisen sairausloman turvin. Muutaman kuukauden kuluttua hän jaksaa aloittaa taas kokopäivätyöt. Kiitos ammattitaitoisen esihenkilön, toimivan työterveyshuollon ja keskustelevan psykoterapian.
Kaikille nuorille ei valitettavasti käy näin hyvin. Mielenterveyden häiriöt ovat nuorten yleisin syy työkyvyttömyyseläkkeelle. Vaikeiden psykiatristen sairauksien määrä on vähentynyt, mutta yhä useammat nuoret sairastuvat masennukseen ja ahdistusoireisiin. Moni heistä ei saa tarvittavaa apua masennukseen ajoissa.
Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi jäi muutama vuosi sitten yli 2000 alle 30-vuotiasta. Tämä tarkoittaa keskimäärin kuutta nuorta päivässä. Tilanne ei ole parantunut, ja se on inhimillinen tragedia.
Kasvavaa nuorten eläkeläisten määrää selittävät myös puutteelliset mielenterveyspalvelut. Hoidot eivät ole riittäviä ja palvelut yksipuolisia. Liian usein masentunut saa käteensä vain lääkereseptin.
Kelalta korvattavien lääkkeiden tilastot kertovat, että nuorten naisten psykoosilääkkeiden käyttö on kasvanut yli 60 prosenttia ja nuorten miesten 45 prosenttia vuodesta 2008. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mielenterveysongelmat olisivat kasvaneet suoraan samaa vauhtia. Lääkkeiden käytön kasvu voi myös viestiä siitä, että nuoret osaavat hakea apua, ja lääkärit määräävät entistä useammin lääkkeitä.
Lääkkeet voivat auttaa masennuksen oireisiin, mutta eivät paranna itse ongelman syitä. Masennuksen hoito vaatii yleensä oikeanlaista tukea, ja tässä psykoterapia nousee keskiöön. Keskusteleva psykoterapia auttaa nuorta ymmärtämään omia tunteitaan ja ajatuksiaan, löytämään ratkaisuja arjen haasteisiin ja vahvistamaan elämänhallintaa.
Vaikka masennus on yleinen ja vaikea sairaus, sen hoitamiseen on monia tehokkaita keinoja. Yksi niistä on psykoterapia, joka auttaa nuoria käsittelemään vaikeita tunteitaan turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä.
On tärkeää muistaa, että apua masennukseen on aina saatavilla. Varhainen puuttuminen ja oikea hoito parantavat huomattavasti toipumisen mahdollisuuksia. Pääkaupunkiseudulla toimivat mielenterveyspalvelut, kuten työterveyshuolto ja yksityiset psykoterapiapalvelut, tarjoavat tukea masennuksen hoidossa.
Jos sinä tai läheisesi tarvitsette apua masennukseen, älkää epäröikö hakea tukea. Psykoterapian avulla toipuminen on mahdollista, ja askel kohti parempaa elämää voi alkaa jo tänään.
Mietityttääkö työssäjaksaminen tai tunnetko olevasi uupunut? Kuulevasta saat oikeanlaista apua, ja psykoterapia muokataan aina asiakkaan tarpeisiin sopivaksi. Sinä riität juuri sellaisena kuin olet, ja olet tervetullut oman elämäsi kanssa – oli päiväsi millainen tahansa.
Älä jää yksin huoltesi kanssa. Ota yhteyttä, kysy neuvoa ja anna psykoterapian tarjota välineitä jaksamiseen ja toipumiseen. Ympäri Suomea toimimme lähelläsi, sinun tukena. Kuulevan toimipisteet sijaitsee Helsingissä, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Seinäjoella, Joensuussa sekä Oulussa.