Facebook pixel

Eläinavusteinen psykoterapia

Eläimet tuovat vaihtelua terapiaan

Ihmisten tarinat kiinnostivat aina, mutta ohikiitävissä elämän kohtaamisissa ne jäivät kesken. Halu auttaa syvemmin teki Ritva Romppasesta ratkaisukeskeisen psykoterapeutin. Rakas eläinharrastus ja terapiatyö yhdistyvät nyt omassa eläinterapiapuistossa.
Haastattelussa psykoterapeutti Ritva Romppanen.

Psykoterapia Ritva Romppanen Kuuleva

 

1. Miksi sinusta tuli terapeutti?

 

Minusta tuli psykoterapeutti, koska ihmismieli kiinnostaa. Toimittajana, opettajana ja sosiaalityöntekijänä työskennellessäni kuulin tarinoita. Tunsin, että tarinat jäävät kesken ja halusin auttaa syvemmin.

Tässä ammatissa voin käyttää luovasti ja monipuolisesti kokemuksien ja koulutuksien tuomia tietoja ja taitoja. Myös eläinharrastus, eläinten ja luonnon terapeuttinen vaikutus mahdollistuvat tehdessäni osin eläinavusteista terapiaa.

Halusin työskennellä Kuulevassa, koska työntekijää ja asiakakasta kunnioittava asenne ja viihtyisät työtilat innostivat.

 

”Itse kouluttamani eläimet auttavat nyt minua terapeutin töissä.”

 

Lapsesta saakka olen ollut eläinrakas. Tuttavapiirissä olen nähnyt miten eläimet ovat auttaneet kuntoutus- tai haastetilanteissa.

Innostus eläinten kanssa työskentelyyn johti viime vuosina eläinterapiapuiston perustamiseen. Itse kouluttamani eläimet auttavat minua nyt terapeutin työssäni.

 

2.Onko jokin tapaus jäänyt eritysesti mieleesi? Miksi?

 

Kommelluksia sattuu ja elämä opettaa. Hiljattain tuuli löi oven kiinni, juuri kun olin vastaanottamassa asiakasta. Avaimet ja puhelin olivat jääneet lukittuun toimistoon.

Eihän siinä auttanut kuin aloittaa työskentely uuden asiakkaan kanssa vaihtoehtoisessa paikassa remontin äänten ja keskeytysten lomassa. Itsestä se tuntui melkoiselta sähläykseltä. Yhdessä kuitenkin totesimme asiakkaan kanssa, että kaikkea voi tapahtua, ja lopulta ennakoimattomat yllätykset auttoivatkin purkamaan alkujännitystä.

Pitää vain olla oma itsensä. Elämä tulee ja menee.

3. Miten huolehdit, että omat aivosi saavat riittävästi lepoa

 

Rentoudun mm. keräämällä luonnosta ja puutarhasta marjoja ja virikkeitä papukaijoille ja muille eläimille, askartelemalla, säilömällä syksyisin marjasatoa, lukemalla, kirjoittamalla, eläimiä hoitamalla ja niiden touhuja seuraamalla sekä opiskelemalla uutta. Parhaillaan opiskelen neuropsykologiseksi ohjaajaksi.

Rentoudun myös ystävien kanssa höpöttelemällä, perheen kanssa reissaamalla ja vain arkea viettämällä.

Hengitys- ja rentoutusharjoituksilla on myös palauttava ja voimaannuttava vaikutus.

4. Mistä haaveilet?

 

Haaveilen voivani auttaa ihmisiä entistä enemmän, ja että voisin tehdä lisää eläinavusteista terapiatyötä.

Toivon, että lapset saisivat onnellisen elämän, että kehittyisin ihmisenä ja että minusta tulisi joskus viisas vanhus.

 

5. Jos olisin diktaattori…

 

…toivoisin, että hitunen hyvää punk-meininkiä eläisi.

Vähentäisin byrokratiaa. Tehtäisiin itse enemmän ja asiat olisivat yksilöllisempiä.
Isot ylhäältä johdetut talousajattelevat organisaatiot muutettaisiin pienemmiksi inhimillisemmiksi puljuiksi. Silloin niin vanhusten kuin lastenkin olisi helpompi elää ja aikuisten työskennellä pehmeitä arvoja kunnioittaen.

Toisaalta jos olisin diktaattori, toivoisin, että ympärilläni olisi viisaita neuvonantajia ja tarkkailijoita, ettei vallantahto pukkaisi liikaa pintaan ja järki, rakkaus ja kohtuus pysyisivät kaikessa.

 

-Mitä vastaus omasta mielestäsi kertoo sinusta terapeuttina?

Pyrin Reinhold Niebuhrin tyyneysrukoukseksi kehittämien Senecan ajatusten sisäistämiseen: Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa mitkä voin ja viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan.

Pyrin myös Antiikin Kreikan neljää hyvettä kohti. Ne ovat käytännöllinen viisaus, rohkeus, oikeamielisyys ja kohtuullisuus.

Uskon Goethen ajatukseen: Rohkeudessa on nerous, voima ja taika!

 

Mitä on eläinavusteinen psykoterapia?

 

Jos asiakkaat haluavat, voin käyttää tavallisen psykoterapian tukena ja vaihteluna eläinavusteisia keinoja.

Esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden haasteita voi olla helpompi lähteä purkamaan eläinten avustuksella.

Jokaisella eläimellä on oma tarina ja tausta ja siksi niillä on erilaiset tavat auttaa. Etenkin aasit ovat rauhallisia eivätkä säiky vilkkaitakaan lapsia tai yllätyksiä, ne ovat erinomaisia terapiaeläimiä.

Aasin isot korvat muistuttavat hienosti kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen tärkeydestä.
Eläinterapiapuistossa minulla on muun muassa 3 laamaa, 3 aasia, poni ja koiria.

 

”Eläimet ovat terapian apukeinoja, niin kuin minäkin. Aluksi tarkistan asiakkaalta, että odotusarvo on kohdillaan. Puistossa ei ole voodoo-aasia, joka parantaa.”

 

Puistossa jutellaan aivan samanlaisista kysymyksistä kuin normaalissa psykoterapiaistunnossa, mutta samalla saa liikettä ja raitista ilmaa. Eläimet ovat vapaana puistossa ja asiakkaan kanssa kuljetaan eläinten joukossa.

Vaihtelevassa ympäristössä asiakkaan voi olla helpompi sanoa joitain asioita.
Samalla kun harjaa aasia tai syöttää sille porkkanaa, puhumisen lukot voi olla helpompi avata tekemisen kautta.

 

Tiedustele Ritvan aikoja:

Ritva Romppanen / Psykoterapeutti, Joensuu
Tiedustele vapaita aikoja klikkaamalla tästä.

Meillä Kuulevassa terapia muovataan asiakkaan näköiseksi. Paikalle voi saapua oman elämänsä kanssa juuri sellaisena, kuin sattuu sinä päivänä olemaan.

Lue miten terapiaan hakeudutaan, klikkaa tästä.